'
Att skydda skyddsvärda tillgångar är en viktig del av många organisationers säkerhetsarbete. En säkerhetsskyddsanalys kan vara ett verktyg för att få en bättre överblick över vilka resurser som behöver särskilt skydd och hur hoten mot dem kan hanteras.
Säkerhetsskyddsanalysen syftar till att identifiera vilka verksamheter, informationstyper eller system som kan vara av intresse för främmande makt eller andra aktörer. Genom att göra en strukturerad genomgång kan organisationen ta fram lämpliga skyddsåtgärder anpassade efter den egna verksamhetens behov.
En säkerhetsskyddsanalys kan omfatta flera delar, till exempel:
Genom att kartlägga dessa områden skapas en bättre förståelse för var fokus bör ligga i det fortsatta säkerhetsarbetet.
Både myndigheter och företag kan ha behov av säkerhetsskydd, särskilt om verksamheten hanterar information eller funktioner som är av betydelse för samhällets säkerhet. I vissa fall kan analysen vara en del av ett lagstadgat krav, men även organisationer som frivilligt vill förstärka sitt skydd kan ha nytta av att genomföra en analys.
Målet är inte bara att identifiera brister, utan också att få fram konkreta rekommendationer som kan omsättas i praktiskt arbete. På så sätt kan verksamheten stärka sitt skydd mot otillåten påverkan, spionage och andra säkerhetshot.
En genomtänkt analys kan dessutom skapa en ökad medvetenhet om säkerhetsfrågor i organisationen och bidra till att bygga en kultur där skyddsarbetet är en naturlig del av vardagen.